Balatonföldvár

ismertető, Balatonföldvári képek, galéria




Balatonföldvár

Balatonföldvár város Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségbe, a Balaton déli partján, Szántód és Balatonszárszó között található jelentős üdülőközpont. Lakossága több mint 2000 fő. Elérhető az M7-es autópályán, illetve a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa-vasútvonalon.


Balatonföldvár a Balaton déli partjának egyik legszebb és legrendezettebb kisvárosa. A település a korábbi hagyományokhoz híven, ma is kedvelt pihenőhelye a nyugodt,családias üdülésre vágyóknak. A tó vize itt sekély, fokozatosan mélyül, így kisgyermekes családok számára ideális nyaralóhely. Az aktív kikapcsolódást, sportolást kedvelők is számos lehetőség közül választhatnak. A nyári turisztikai szezon kínálatát számos színes kulturális és sportrendezvény, fesztiválok, színházi előadások, hangversenyek, térzenék, kiállítások, hazai és nemzetközi vitorlásversenyek egészítik ki.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


A pár éve városi rangot kapott fürdőhely létrehozását Széchenyi Dénes gróf álmodta meg és fia, Imre – aki somogy főispánja volt – segítségével megvalósították. A mai kikötő az egyik legszebb balatoni kikötő két zöld szigetével, s háttérben Tihany panorámájával.

A kikötő mellett a part menti korzó szebbnél szebb épületei, szállodái, kaszinói, hangversenytermei a társasági élet kibontakozásával együtt nőttek ki a semmiből.

A számtalan különböző féle szálláshely mellett a 90-es években épült impozáns kultúrpalota, a különböző fesztiválok teszik még vonzóbbá e helyet. Földvár ma is parkos, ligetes üdülőhely példázza ezt a Kvassay-sétány kettős platánsora, a Spur utca jegenyesora, az állomás előtti vérlevelű juhar fasor, a 22 ha-os parkerdő. Itt gyönyörködhetünk az északi part talán legszebb panorámájában, ha megállunk a magasparton kialakított pihenőn.

Balatonföldvár nevezetessége a fürdőtelep, amely városképi jelentőségű: a XIX. század végén alakult ki, stranddal, villákkal, vendéglőkkel, sétányain a tájjal harmonizáló platánsorokkal, fenyőligetekkel.

FÜRDŐKULTÚRA


Balatonföldváron 3 km hosszan kiépített ingyenes strandok várják a nyaralókat, melyek a kisgyermekes családok számára az önfeledt nyaralást biztosítják. A Keleti-strandon (Somogyi B. u.) étterem, büfék, sportszerkölcsönző, óriáscsúszda, strandröplabda-pálya, játszótér, nagy füves napozófelület, melyet árnyas fák öveznek.

A Nyugati-strandon (Rákóczi út) kisebb büfék, falatozók, sportszerkölcsönző és nagy füves napozófelület várja a vendégeket. A település központi strandja, amelyet mindenki csak szabad strandként ismer, közvetlenül a személyhajó- és vitorláskikötő mellett található.

AKTÍV TURIZMUS


Balatonföldvárra minden évben sok turista látogat el. A Balaton-part kitűnő nyaralóhely, sok embert vonz a gyógyfürdő. A településen lehetőség nyílik lovaglásra, vitorlázásra is. A turisták számára pirossal jelzett turistaút vezet a vasútállomástól a Lucs-tetőre, ahonnan festői látvány, Balatoni panoráma tárul szemünk elé. Innen kb. 10 km-re található a Fejérkő-vár romja. Innen csodálatos kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK


A városban nyaranta több rendezvényt tartanak. Sok rendezvénynek az 1994-ben épült Bajor Gizi Közösségi Ház ad helyet. A szezonnyitó rendezvényt, a Földvár Fesztivált június közepén, hétvégén rendezik meg. Június második felében tartják a Földvári Napok komolyzenei hangversenysorozatot.

Július végén kerül megrendezésre a Balatoni Folklórtalálkozó, melyet már 1962 óta minden évben megrendeznek. Színvonalas magyar és külföldi néptánc-együtteseket és gálaműsort láthatunk. Szintén Balatonföldváron, augusztusban tartják meg a Magyar-Bajor Találkozót.

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET


Földvár nevének első írásos emléke a XI.századból ismert,majd később 1358-ban említették.A XVII-XIX.században Földvárpuszta néven jelezték a térképen és a Széchenyi-család birtokainak része volt.

A Széchenyi család háziorvosa,a nagy tekintélynek örvendő dr.Korányi Frigyes egyetemi tanár volt a fürdőtelep kialakításának egyik kezdeményezője.Gróf Széchenyi Imre az ő javaslatára parcellázta fel 1894-ben a korábbi pusztát.A környezet szakszerű kialakítása Spur István uradalmi mérnök és Schilhán József uradalmi kertész munkáját dicséri.

A fürdőtelepet hivatalosan 1896-ban nyitották meg,ettől fogva nevezték a települést Balatonföldvárnak.Ebben az időben már több mint 40 csodaszép villa fogadta és gyönyörködtette a vendégeket.Kedvelt helye lett az arisztokráciának,a főuraknak,a magas hivatalnoki és katonai köröknek.

Az első világháborút követően az Adriai tengerpart elvesztésével fokozódott az érdeklődés a tó iránt,a harmincas években pedig úgyszólván divatba jött a Balaton. Balatonföldvár fejlődése a két világháború között tovább folytatódott,így a település a déli part egyik legkeresettebb üdülőhelye lett.Országos jelentőségű összejövetelek színhelye is volt,s több neves művész,tudós,közéleti személy kötődött a településhez,többek között Bajor Gizi,Kandó Kálmán,Németh László,Kvassay Jenő,Szabó Lőrinc,Ránki György.

A második világháború a fürdőhelyek fejlődésében is óriási szakadékot jelentett.A felújítások az 1950-es években kezdődtek el.Az elkövetkező években a földvári nyaralótelep nagy fejlődésen ment keresztül,a parti sáv összefüggő üdülőterületté alakult,ugyanakkor létrejöttek a lakóterületek, s egymás után épültek az új szállodák, a vállalati és magánüdülők,lakások,éttermek,bevásárló és szolgáltató üzletek.Megépült a szabadtéri színpad,megkezdte munkáját a művelődési ház,majd megnyílt a kertmozi.

A település 1949-ben önálló közigazgatású község,1985-ben nagyközségi rangot kapott.Az 1990-ben megalakult önkormányzat jelentősen fejlesztette a település intézményhálózatát,melynek eredményeként 1992-ben várossá nyilvánították,majd a kistérség központja lett.

A város vezetése a település rendezettségére,tisztaságára és virágosítására is nagy figyelmet fordított.Elismerésként a város 1994-ben Európa-díjat,1995-ben a "Virágos Magyarországért" pályázatban első díjat nyert.

Települések Balatonföldvár közvetlen közelében

Települések Balatonföldvár környékén

Balatonföldvári és környéki programok