Zamárdi

ismertető, Zamárdi képek, galéria




Zamárdi

Somogy megye északi részén, a Balaton partján található Siófok és Balatonföldvár között Zamárdi. A településen végződik az M7-es autópálya, három vasútállomása van, a távolsági autóbuszok is megállnak, és határában közlekedik a déli és északi partot összekötő komp. Lakossága 2300 fő.


Zamárdi a Balaton-part egyik legszebb, és leghosszabb szabad stranddal, színvonalas szolgáltatásokkal rendelkező nagyközsége, mely egyesíti magában a vidám, mozgalmas üdülőterületet és a csendesebb, természet közelibb falut a hátterében a csodálatos szőlőhegyekkel, turistautakkal.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


Zamárdiban a hagyományos népi építészet emlékeit több helyen máig megőrizték. A tájházban berendezett kiállítás néprajzi gyűjteménye a XIX-XX. századi jómódú parasztcsalád életkörülményeit mutatja be.

A településről kirándulóút vezet a Kőhegy tetejére. A tihanyi apátság egykor itt álló présházának helyén kilátó emelkedik. Csodálatos panoráma tárul innen a látogató elé: szinte az egész Balaton, Kenesétől Tihanyon át Badacsony bazaltkoporsójáig.

A balatoni falu legszebb népi építészeti emléke a Fő utca 83. alatt található. A házat 1847-ben az a Friesz Benedek építette, akinek családja egyike a Lécs Ágoston által betelepített jobbágyokénak.

A fürdőtelepet elhagyva, délre, a dombtetőn falusias jellegét megőrző településrészt találunk, ahol háziállatokkal ismerkedhetnek gyermekek és felnőttek egyaránt.

KULTÚRA


Zamárdi tájháza 1847-ben épült, az építés idejét az első szobában lévő mestergerendába vésték be. A ház a Friesz család tulajdona volt, mely egyike a Lécs Ágoston tihanyi apát által betelepített jobbágycsaládoknak.

FÜRDŐKULTÚRA


Zamárdi fürdőtelepének látványos fejlődése a múlt század 30-as éveiben indult meg. Népszerűsége ma is nagyban köszönhető a Balaton egészét is figyelembe véve egyedülálló, több km hosszú, ápolt szabad strandnak, amely sokszor megkapta már a Balatoni Kék Zászlót.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK


Egész évben színes programok, nyáron több hagyományteremtő rendezvénnyel is bővülő köre várja a vendégeket. Ilyenek a pünkösdi szezonnyitó, a Zamárdi Napok, a júniusi Balaton Art - Művészeti Találkozó, a júliusi Utcazenész Fesztivál, az augusztusi Balatoni Játszadalom, a vasárnapi templomi koncert-sorozat és az augusztus 20-i szezonzáró. A kirándulást kedvelő vendégeknek ingyenes túravezetés keretében július-augusztus hónapokban heti két alkalommal magyar és német nyelven mutatja be Zamárdi nevezetességeit a Tourinform iroda.

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK, KÖRNYÉKBELI KIRÁNDULÓHELYEK


A községtől délnyugatra emelkedik a Kőhegy, ez a szép környezetű, kiváló szőlőtermő, csodálatos panorámát nyújtó magaslat, romantikus pincéivel, hétvégi házaival. Nevét feltehetően a talajból kiálló kövekről kaphatta, ezek ugyanis csak itt találhatók, a környező dombokon sehol.

Az érdekes, sziklatömböt, a Szamárkövet Zamárdi nyugati faluvégén, a Kiserdő dombhajlatai között találjuk meg. A legenda szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A kő mellett elmenve, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, ezért lett a kő neve Szamárkő. A két nyom pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma.

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET


Zamárdi területe évezredek óta lakott hely, amit bizonyít a feltárások során előkerült számtalan őskori, bronzkori, kelta, germán, római lelet. Kiemelkedő jelentőséggel bír a Zamárdiban feltárt avar kori temető, amely a Kárpát-medence legnagyobb kiterjedésű és leggazdagabb leletanyagú avar kori lelőhelye.

A zamárdi avar kori temető méltán tartozik Somogyország kincsei közé. Őseik hosszú évszázadokig földművelésből éltek, melynek egyik ága a szőlőtermesztés és borkészítés ma is virágzik környékükön.

Településük 1927-ben kapott nagyközségi címet, 2008. július 1-je óta pedig városi rangra emelkedett. A fürdőtelep látványos fejlődése a múlt század 30-as éveiben indult meg. Napjainkban Zamárdit a balatoni turizmus egyik fellegvárának nevezik.

Települések Zamárdi közvetlen közelében

Települések Zamárdi környékén

Zamárdi és környéki programok